Meny


 • Hem
 • Öarna


 • El Hierro
 • Fuerteventura
 • Gran Canaria
 • Lanzarote
 • La Gomera
 • La Palma
 • Teneriffa
 • El Hierro

  Antal innevånare
  Omkring 8 000 människor.

  Huvudstad
  Valverde

  Valuta
  Euro

  Språk
  Spanska

  Geografi
  Öns yta är 278km² och den har ett mycket kuperat landskap. Högsta höjden är Malpaso med sina 150 meter över havet.

  Flyg och båt
  Det finns en liten flygplats i Valverde samt en färjeterminal med förbindelser till Tenefiffa.

  Boende
  Det finns omkring 800 sängplatser. Ett dubbelrum kostar på ett mellanklasshotell ca 600 kr/natten.

  Mat
  Dagens meny på en mellanklassrestaurang kostar ca 130 kronor.

  Flora och fauna
  Eli Hierro har ett väldigt rikt djur och naturliv och det finns många helt unika arter här, till exempel öns jätteödla Gallotia simonye.

  El Hierro
  El Hierro eller den ”den eviga vårens ö” som den också kallas är med sina 278 kvadratkilometer den minsta av Kanarieöarna men samtidigt kanske den ön som kan erbjuda den vackraste och mest varierade naturen. El Hierro betyder järn på spanska men det är även troligt att namnet härstammar från ordet Hero vilket betyder mjölk enligt det språk som ursprungsbefolkningen använde sig av.

  Med sin lilla befolkning på omkring 8 000 invånare samtidigt som ön inte besöks av lika många turister som vissa av dess grannöar har gjort att naturen har bevarats på ett fantastiskt sätt.

  Landskapet är varierande och erbjuder allt från gröna tallskogar, vulkantoppar, böljande ängar, lavarester, steniga kuster, skogar med lagerträd, enorma klippor och ett blått och klart vatten fullt av liv. Och ön många vandringsleder ger dig ett utmärkt tillfälle att ta dig runt i den sköna naturen till fots eller på cykel. Skärmflygning över öns ängar brukar också vara ett populärt nöje.

  För de som föredrar vattnet framför land så erbjuder El Hierro ett spektakulärt undervattenslandskap format av vulkaner att utforska. I vattnet finns också hundratals olika subtropiska djurarter. Det finns alltså utmärkta dykmöjligheter utanför kursen. Men det är inte detta en ö som man i första han åker till för att bada då ön nästan helt saknar sandstränder. Däremot finns det gott om naturpooler.

  När det gäller boende så finns världens enligt Guiness rekordbok minsta hotell, Club Punta Grande här.

  Historia
  El Hierros urinnevånare hette Bimbacher och var ett fredligt folk som levde i grottor och man har hittat både grottmålningar och inristningar från dem. Man har även hittat rester av begravda, mumifierade kroppar i grottor runt om på ön.. Varifrån denna ursprungsbefolkning härstammar vet ingen säkert med det finns teorier som talar om allt från fenicierna till berberfolken i Sahara till de nordiska vikingarna.

  I början av 1 400-talet så erövrades El Hierro av spaniorerna under ledning av Jean de Bethencourt. Detta var ett fredligt övertagande då det inte skedde genom krig utan genom förhandlingar. Som motprestation till att Bethencourt fick kontroll över ön hade han lovat att respektera invånarnas frihet, ett löfte han senare bröt då han började att sälja många av Bimbacherna som slavar.

  Många spanska bönder valde att invandra till ön efter maktövertagandet. Snart följde även många fransmän och galicier.

  Att ta sig runt på ön
  Ön har gott om vandringsleder där man både kan vandra och cykla. I övrigt så går det från huvudstaden Valverde dagliga bussturer till andra delar av ön. Bussar från andra delav av ön till huvudstaden går på morgonen varje dag med undantag för söndagar. Taxi finns i nästan varje liten by. Det finns även möjlighet att hyra en egen bild under vistelsen på ön.

  Sevärdheter
  Albarrada som ligger nära San Andrés är en plats där du finner ruiner efter öns första bosättning. Tvärs över vägen från Albarrada finns El Garoe, vilket är ett heligt träd som ursprungsbefolkningen dyrkade. Det sägas att trädet samlade upp kondenserad fuktighet på bladen och att människorna samlade vatten direkt från trädet. På 1600-talet var olyckan framme och blixten slog ner i trädet, men ett nytt träd planterades på exakt samma plats som det förra hade stått.

  El Pinar är namnet på ett stort skogsområde som ligger i mitten av ön. Detta område är mycket omtyckt bland de som gillar att vandra eller att cykla och i mitten av skogsområdet som främst består av tallskog ligger en campingplats. Här finns färskt dricksvatten, toalett, eldningsmöjligheter, en lekplats och för den som vill idrotta lite mer så finns även en fotbollsplan.

  La Peña är en utsiktsplats från vilken du kan se hela den stora El Golfo-dalen. När du tröttnad på att bara beundra den vackra utsikten så kan du även på att få dig något gott i magen då det finns en modern restaurang byggd av Cesar Manrique här.

  La Restinga är en liten fiskeby i södra delarna av El Hierro, detta är också en mycket populär plats för de som gillar att dyka. Här finns bla två dykcenter som är öppna året runt.

  Las Montañesas är en övergiven by men där några av husen har renoverats och hyrs ut som semesterhus. Byn är en av öns äldsta och ännu så brukas åkrarna runt omkring. Du finner byn strax ovanför Guarazoca och Monacanal.

  Tamaduste är den ort dig befolkningen i öns huvudstad, Valverde, själva beger sig till när de själva ska på semester.

  Roque de la Bonanza är en  märktig klippformation som reser sig över 200 meter ur havet och går att se från Las Playas.

  Shopping
  Skatterna är extremt låga på varor som elektronik, klockor, tobak och alkohol vilket ofta gör dessa saker lönsamma att köpa på El Hierro.

  På ön finns en gammal hantverkstradition. I byarna Frontera, Guarazoco, Monacanal och Valverde väver kvinnorna överkast dukar och väskor på ålderdomliga vävstolar. Andra hanverkarprodukter som säljs på ön är bla skålar, skedar, soppslevar, kastanjetter och korgar.

  En speciell honung från ön som utvinns ur palmsav är en annan populär produkt som många turister köper med sig hem.

  Stränder
  El Hierro är som tidigare nämnt inte en plats som folk åker till för att bada först och främst då det är så ont om sandstränder. Däremot har det bildats många naturliga simbassänger i vulkaniska håligheter längs hela kusten. Den populäraste av de få sandstränder som finns heter Timijiraque och ligger nära La Estaca. Stranden besöks främst av barnfamiljer och surfare och saknar helt kiosker och restauranger.