Meny


 • Hem
 • Öarna


 • El Hierro
 • Fuerteventura
 • Gran Canaria
 • Lanzarote
 • La Gomera
 • La Palma
 • Teneriffa
 • Gran Canaria

  Många kallar Gran Canaria, den tredje största ön i ögruppen Kanarieöarna för minikontinent. Detta beror dels på att ön ligger mellan tre kontinenter själv (Europa, Afrika och Amerika) men främst på öns varierande klimat och landskap. Norra delen har en lägre medeltemperatur, mer regn och betydligt mer grönska än den södra som nästan helt avsaknar vegetation. Västkusten är bergig och kuperad medan östkusten är platt och har gott om stränder.

  De flesta turister som besöker Gran Canaria bor på något av den södra kustens många hotell och turistanläggningar. Öns milda klimat och med en badtemperatur som sällan passerar +18° ens på vintern har gjort den till många människors favoritresmål när de ska på semester, inte minst när det gäller oss Svenskar.

  Det milda klimatet har också gjort ön väldigt populär bland många sportfantaster då alla utomhussporter går att utöva året runt och många europeiska elitklubbar inom bla fotboll har delar av sin vinterträning på ön.

  Öns äldsta idrottsevenemang är Internationella Blume Festivalen Gran Canaria som funnits enda sedan början av 1960-talet samlar varje år hundratals gymnastikgrupper och tusentals gymnaster från hela världen

  Många väljer även att använda sitt besök på ön som en hälsoresa. Redan på 1800-talet började folk göra dessa hälsoresor, personer med psykosomatiska problem, magåkommor och lungsjukdomar lockades till ön med löften om mirakulösa tillfrisknanden och på rekommendation av olika läkare.

  I dag anses ön vara bra för rehabilitering av hudproblem, reumatism och osteopatiska skador samt trötthet och stress. Dessa människor rekommenderas besöka någon av öns badanläggningar vars vatten är väldigt mineralrikt. Dessutom har dessa anläggningar utvecklat alla möjliga slags behandlingar som omfattar allt saker som alger, hydroterapi, marin lera, aromaterapi, reflexterapi, jetstrålemassage, kiromassage och mycket, mycket mer.

  Antal innevånare
  Omkring 800 000 personer.

  Huvudstad
  Las Palmas de Gran Canaria

  Valuta
  Euro

  Språk
  Spanska

  Geografi
  Öns yta är 1 530 km². Dess diameter är 50 kilometer. Dess högsta punkt är berget Pozo de las Nieves som når 1 950 meter över havet.

  Flyg och båt
  Hamnar i Puerto de la Luz (Las Palmas) och i Agaete. Flygplatsen heter Gandoflyplatsen (Las Palmas flygplats) och ligger 18 kilometer sydos om Las Palmas.

  Flora och fauna
  Gran Canaria har totalt 33 olika naturreservat som tillsammans tar upp nästan 43% av öns totala yta. Så det finns mycket att se och göra för den naturintresserade. Nord och synd delas upp av två flodfåror vid namn Tiranjana och Agaete. Även många raviner delar upp landskapet. Detta har lett till en brokig blandning av ekosystem.

  På Gran Canaria existerar över 100 växtarter som endast kan ses på denna ö. Dessutom finns det omkring 500 andra arter som är unika för Kanarieöarna som ögrupp. Ett besök på botaniska trädgården Viera y Clavijo som ligger i öns huvudstad kan varmt rekommenderas för den som vill sätta sig in i denna värld.

  När det gäller öns djurliv så karakteriseras det av frånvaron av stora ryggradsdjur och farliga arter. De vanligaste arterna är fåglar samt reptiler. Några av  de ryggradsdjur du finner på ön är den kanariska ödlan, den blå lisan (chalcides), boettgerödlan (Tarentola boettgeri) och Osorios näbbmus.

  Fågelbeståendet på Gran Canaria omfattar 48 olika arter av bofasta fåglar varav några är hackspett, gulnäbbad lira, rödhake och den blå bofinken. Många flyttfåglar mellanlandar även på ön.

  I vattnet finns arter som havssköldpaddor, rockor, jättemantor, havsänglar, svärdfiskar, stora tonfiskar, papegojfisk, salpa, galanas, delfiner och många fler.

  Historia
  Gran Canaria befolkades som flera av de andra öarna som utgör Kanarieöarna av ett folkslag kallat Guancher. Dessa har funnits på plats på ön sedan omkring 3 000 år före Kristus.

  Guancherna kallade öarna för Tamará. Namnet Canaria nämns första gången i texter från det romerska imperiets tid skrivna av Plinius den äldre. Först trodde man att namnet kom från namnet på de hundar på ön som också nämndes i Plinius texter. På senare tid har det dock visats att ordet kommer från en nordafrikansk stam som även den nämns i Plinius böcker.

  Namnet Canaria som från början var öns namn kom senare att omfatta hela den ögrupp som utgör Kanarieöarna (Spanska namnet på ögruppen är Islas Canarias) vilket gjorde att ön fick tilltalsnamnet Gran.

  I dag besöks ön årligen av omkring 2 200 000 turister.

  Att ta sig runt på ön
  Det finns vägar som går runt hela ön, även till de mer avlägsna bergsområdena. På många ställen finns till och med motorvägar. Ön har även ett utbyggt nätverk av bussar för dig som inte vill ta dig runt med bil. Många av dessa bussa är nya, moderna och med bra luftkonditionering.

  Det finn planer för att framtida järnvägsnätverk.

  Sevärdheter
  Arguineguin: I Arguineguin som ligger vid sydkusten hålls varje tisdag öns största marknad.

  Cenebio de Valerón: Består av omkring 290 grottor.

  Dedo de Dios: Eller guds finger var en stenspira som sköt upp ur havet utanför Puerto de las Njeves och var tidigare kännetecknet för Kanarieöarna. Den förstördes i november 2005 av en stor storm. Numer är den dock återställd och kan på nytt beskådas.

  Jardin Canario: Är en botanisk trädgård belägen i Tafira Alta

  Las Palmas: Öns huvudstad är naturligtvis värd ett besök, inte mins för sitt livliga stadsliv samt stranden Las Canteras som ligger i hjärtat av staden. Här hålls dessutom den årliga karnevalen.

  Maspalomas sanddyner: Är ett ökenområde beläget mellan Playa del Inglés och Maspalomas och som hämtat sin sand från Sahara. Här finns även fyren i västra Maspalomas som varje år besöks av många turister.

  Palmitos Park: Är en stor fågelpark som omfattade omkring 200,000 m² och är belägen på öns södra del inte långt från Maspalomasområdet. Parken består dock inte enbart av fåglar utan man kunde även finnas djur som fiskar, apor och fjärilar här.

  Tyvärr så drabbades parken under sommaren 2007 av en stor brand och omkring 65% av parken brann ned. Parken återuppbyggdes och öppnades igen för besökare sommaren 2008. Vid återuppbyggandet så utökades även parken med en delfinbasäng med tillhörande delfinshow.

  Playa del Inglés: Är en populär ort för många homosexuella. En gaystrand och en nudiststrand finns vid Maspalomas öken.

  Puerto de Mogán: Lilla Venedig kallas denna pittoreska by tack vare sina många kanaler.

  Stränder
  Av Gran Canarias 236 km långa kust så består nästan 60 km av stränder. Det milda klimatet gör att man kan bada året om. Många anser att öns förnämsta stränder finns på dess sydsida mellan Tarajalillo och Mogán. Här är klimatet ännu soligare och torrare än på många andra områden på ön. Detta beror på att bergen på den centrala delen av ön stoppar upp de moln som kommer från norr.

  Två stränder värda att nämnas lite extra är stranden i Maspalomas vilken består av hela 250 hektar sanddyner samt den lilla undangömda och orörda stranden Güigüi. Naturligtvis måste även huvudstaden Las Palmas strand Las Canteras, placerad i hjärtat av staden få en plats här.