Meny


 • Hem
 • Öarna


 • El Hierro
 • Fuerteventura
 • Gran Canaria
 • Lanzarote
 • La Gomera
 • La Palma
 • Teneriffa
 • Lanzarote

  Antal innevånare
  Omkring 128 000 personer.

  Huvudstad
  Arrecife

  Valuta
  Euro

  Språk
  Spanska

  Geografi
  Ön är till ytan 845,9 kvadratkilometer stor, vilket gör den till de fjärde största ön i ögruppen Kanarieöarna. Kustlinjen är 213 kilometer lång av vilka 10 kilometer är sand. Av den återstående sträckan så utgör det mesta berg. Öns högsta punkt är berget Peñas del Chache vilket når 671 meter över havet.

  Flyg
  Arrecif Airport är namnet på Lanzarotes egen internationella flygplats. Omkring 5,5 miljoner resenärer passerar här varje år.

  Boende
  Ett dubbelrum på mellanklasshotell kostar 300 – 600 kronor per natt.

  Mat
  Dagens rätt på en mellanklassrestaurang kostar omkring 130 kronor.

  Lanzarote
  Lanzarote är den östligaste av Kanarieöarna, marken är på många ställen täckt av svart aska och över allt i landskapet finns det små minikratrar där invånarna ofta odlar de vindruvor som används för att framställa öns alldeles egna vin. Och mm du inte tycker om regn så har du kommit rätt, med sina elva regndagar om året är Lanzarote den torraste av Kanarieöarna

  Under sommaren ligger temperaturen normalt mellan 30 och 35 grader på dagen medan det på natten sjunker till omkring 20 grader. I vattnet håller sig temperaturen omkring 22 grader under sommaren och runt 17 grader på vintern. Nästan alla av de få dagar med regn som ön får se varje år inträffar under december och januari.´

  Den södra delen av ön drabbas varje år av sandstormar från Sahara, vid dessa tillfällen stiger temperaturen till över 40 grader och sikten går ner till endast omkring 100 meter.

  År 1993 blev Lanzarote blev den första ö att i sin helhet bli klassificerad av UNESCO som biosfärreservat.

  Ön är troligtvis den första av Kanarieöarna där människor bosatte sig på. Detta skedde omkring år 1 100 före Kristus. Det första kända namn på ön var Insula de Lanzarotus Marocelus vilket var det namn som den spanske kartritaren Angelino Dulcert gav ön på 1 300-talet.

  Många hus på Lanzarote är väldigt lika till utseendet, de är vita men med gröna fönsterramar och gröna trädörrar. Denna stil skapades av öns egen arkitekt, den berömde Cesar Manrique. Han ligger även bakom de flesta hotellstäder och shoppingcenters utseende.

  Inte fören så sent som på 1980-talet hittade massturismen till ön, men det har inte hindrat ön för att ha fullt utvecklade turistorter med ett brett utbud av restauranger och ett aktivt nattliv med den äldsta och största turistorten är Puerto del Carmen i spetsen.

  En lite mindre men modernare och lugnare ort är Playa Blanca som ligger i naturreservatet Papagayo och som har öns bästa stränder i närheten. Playa Blanca är också lite mer barnvänlig än Puerto del Carmen.

  Historia
  Lanzarotes ursprungliga befolkning kallades mahos eller mahoreros vilka var ett berbiskt folkslag som emigrerade från Nordafrika till ön för omkring 2 000 år sedan. Detta folkslag hade lite kunskap om jordbruk utan levde främst på getkött, fisk och frukt. De klädde sig i getskinn och bodde i grottor.

  År 1336 lät sjöfararen Lancelotto Malocello bygga en fästning på ön och det var efter denne man som Angelino Dulcert sedan gav ön sitt namn.

  I början av 1400-talet kom slaveri och förödelse till ön med Jean de Béthencourt som hade fått Henrik III av Kastiliens tillstånd att erövra Kanarieöarna.

  På 1700-talet kom återigen slaveriet till ön då pirater intog ön och skickade 1 000 invånare som slavar i Cueva de los Verdes.

  År 1730 så drabbades ön av ett vulkanutbrott som varade i sex år. Under detta utbrott begravdes tio städer, elva byar, samt den bördigaste marken. Vulkanens lava kom att täcka 25% av öns yta.

  Nästan 100 år senare, år 1824 drabbades ön på nytt av ett vulkanutbrott. Detta var dock inte lika stort som det förra men det tvingade ändå en stor del av befolkningen att lämna ön samtidigt som det orsakade stor förödelse.

  År 1768 emigrerade en stor del av öns befolkning till Amerika och Kuba på grund av att ön drabbades av torka då inget vatten föll alls under hela året.

   På 1950-talet kom de första turisterna till ön och turismen har sedan dess varit en viktig inkomstkälla. Men det var inte fören på 1980-talet som den riktigt stora massturismen nådde ön.

  Att ta sig runt på ön
  Ett bra och billigt sätt att ta sig runt på ön är genom dess lokalbussar. På öns egen webbplats hittar du alla linjer och dess tidtabeller:
  Bussar och tidtabeller

  Ön har också gott om taxibilar, men dessa är betydligt dyrare och bör endast användas för kortare sträckor. Om du vill ha lite större frihet att själv kunna styra över dina utflykter och resor så är hyrbil att rekommendera.

  Flora och fauna
  På Lanzarote finns det omkring 500 olika växtarter varav 17 är unika för ön. Den vanligaste växtarten är lavar som det finns 180 olika arter av. Palmer och olivträd finns det också gott om på vissa delar av ön. På ön finner man också de sällsynta Laurisilvaträden. De flesta växter växer som mest i februari och mars, efter att vinterns regn har slutat, och det är under den tiden som många av växterna är som färgrikast.

  Ön har 35 olika djurarter, däribland fåglar, fladdermöss och reptiler. De dromedarer som finns på ön används både inom jordbruket men är även en av öns turistattraktioner.

  Sevärdheter
  Arrecife: Lanzarotes huvudstad, Charmig stad stad med många gallerier och museum. Kvällspromenader längs strandpromenaden brukar vara populärt såväl bland öns invånare som bland turisterna.

  Cueva de los Verdes: Ett grottsystem uppkommet av lavaströmmar. Här kan du följa med på guidade turer som tar dig på en ungefär två kilometers promenad inuti grottsystemet.

  Eremita de las Nieves. Ett populärt utflyktsmål med vacker utsikt och som passar sig utmärkt för en picknick.

  El Golfo crater: Är en vulkans krater som befinner sig mitt på en strand. En liten grön sjö fyller kratern.

  Jameos del Agua: Grottor vars inredning och miljö designats av Cesar Manrique. I den största grottan finns dessutom en liten sjö.

  Jardin de Cactus: Över 1000 olika sorters kaktusar finns innanför parkens murar.

  La Geria: Här växer vinrankorna direkt i lavan.

  Los Hervideros: Lavalandskap som också är ett populärt utflyktsmål.

  Mirador del Rio: Ett gammalt ombyggt skyttevärn som ligger på kanten av en 500 meter hög klippvägg. Stora panoramafönster ger dig en fantastiskt utsikt över grannön Isla Graciosa.

  Puerto del Carmen: Den största och äldsta turistorten. Gott om restauranger och ett livligt nattliv.

  Salinas del Janubio: En saltsjö som ofta besöks av turister.

  San Bartolomé. En by med ett vackert område runt sig där det finns många vinodlingar.

  Timanfaya: Är en nationalpark med ett ökenlandskap och varma källor. Här finner du också vulkanen Montanas del Fuego de Timanfaya.

  Yaiza: En av de bäst bevarade byarna på Kanarieöarna. Belägen på öns sydvästra del.

  Shopping
  Skatterna är extremt låga på varor som elektronik, klockor, tobak och alkohol vilket ofta gör dessa saker lönsamma att köpa på Lanzarote.

  På ön finns en gammal hantverkstradition bland annat säljs skålar, skedar, soppslevar, kastanjetter och korgar på ön. Broderier av spets och silke av hög kvalitet är också något som är välkänt på ön. Några vanliga produkter är överkast, dukar, servetter, mattor och väskor. Även keramik är ett hantverk som funnits på öarna långt innan européerna kom dit.

  Alkohol, cigarrer och honung är uppskattade lokala gåvor.

  Stränder
  Av Lanzarotes 213 kilometer långa kustlinjen utgör cirka 10 kilometer sandstrand. Några av de bästa stränderna är följande.

  Costa Teguise – Playa de las Cuchares: Windsurfarnas plats på ön. Vid denna sandstrand och dess saltsjöar finner du många barer och restauranger.

  Playa Blanca: Skyddat från vinden finner du här barnvänliga och mycket långa och vita sandstränder.

  Playa de Papagayo: När tidvattnet står högt är badförhållandena optimala vid dessa långa och ödsligt belägrade sandstränder.

  Playa Mujeres: Vill du komma bort från de värsta turiststimmen så är denna lugna och barnvänliga strand platsen för dig.

  Puerto del Carmen – Playa Grande: Av många ansedd som öns bästa strand. Här finns flera moderna turistanläggningar och trevliga restauranger längs de många kilometrarna av gyllene strand.