Meny


 • Hem
 • Öarna


 • El Hierro
 • Fuerteventura
 • Gran Canaria
 • Lanzarote
 • La Gomera
 • La Palma
 • Teneriffa
 • Teneriffa

  Antal innevånare
  Omkring 853 000 personer

  Huvudstad
  Santa Cruz de Tenerife

  Valuta
  Euro

  Språk
  Spanska

  Geografi
  Öns yta är 2 034 km² och triangulär till formen. Här finns också Spaniens högsta berg, Teide som når hela 3 718 meter över havet.

  Flyg och båt
  Los Rodeos (Tenerife Norte) och Sofia Airport (Tenerife Sur) heter öns två flygplatser. Det går även båtar mellan fastlandet och öns huvudstad.

  Boende
  Dubbelrum i ett mellanklasshotell kostar cirka 700 kronor.

  Mat
  Dagens rätt på en mellanklassrestaurang kostar runt 140 kronor.

  Teneriffa
  Teneriffa är den största ön i den ögrupp som utgör Kanarieöarna och är dessutom den av öarna som har den mest varierade naturen. Här hittar du allt från torr och platt vildavästernnatur samt lugna, fina och breda stränder i söder till subtropiska mossbevuxna skogar i Norr. I norr hittar du också både berg och bördiga dalar och det är inte ovanligt att flera meter höga vågor från Atlanten slår in mot klipporna du finner här.

  Denna varierade natur är också en del av öns varierade klimat. Den södra delen av ön har fler soltimmar än den norra. Nederbörsmängden är störst på öns västra sida, vilket beror på det bergiga landskapet. Öns norra och östra sida är klimatet mer blandat.

  Teneriffa är känt för att vara en turistö och mest turisttäta städerna är Playa de las Américas och Los Cristianos vilka bägge ligger på öns södra delar. Turismen är också den största inkomstkällan på ön. En annan stor inkomstkälla är den stora mängd bananer som odlas på öns norra del.

  Även om öns större städer är både utvecklade och moderna så kan man hitta vissa mindre byar och städer på ön som lever kvar i 1600- och 1700-talsstil.

  Historia
  Under slutet av 1400-talet erövrade spanjorerna ön från öns ursprungsbefolkning, guancherna. Många ur ursprungsbefolkningen dog av de sjukdomar som immigranter från Spaniens olika delar tog med sig när de bosatte sig på ön.

  Från början var stora delar av ön täkt av barrskog som röjdes undan på 1520-talet för att ge plats åt odlingar av sockerrör. Detta tillsammans med vin och bananer kom att bli grunden för öns ekonomi i flera hundra år.

  Den 25 juli 1797 anföll britterna ledda av Lord Horatio Nelson öns huvudstad Santa Cruz men efter hårda strider så lyckades öns invånare att slå tillbaka britterna. Den 5 september gjorde britterna ett nytt försök men även denna gång slogs det tillbaka.

  Redan på 1890-talet kom de första turisterna till ön. Städerna Puerto de la Cruz och Santa var de vanligaste resmålen.

  Francisco Franco, Spaniens diktator blev innan han kom till makten placerad på Teneriffa i mars 1936 i ett försök av den republikanska regeringen att dämpa hans influenser och tysta hans politiska idéer. Det var på Teneriffa som han organiserade den politiska kubb som resulterade i det spanska inbördeskriget.

  Under efterkrigstiden på 1950-talet rådde väldigt svåra förhållanden för öns invånare vilket medförde att tusentals av dessa valde att emigrera till Latinamerika och Kuba.

  I dag är det i stället vanligare att folk kommer till Teneriffa i flykt från andra länder då ön med sin närhet till Afrika blivit en allt vanliga första landstidningsplats för afrikaner som vill till Europa.

  Att ta sig runt på ön
  Det går att ta sig runt över nästan hela ön på den avgiftsfria motorväg som knyter samman de flesta stora städer. Hyr du bil vid ditt besök på ön har du alltså goda möjligheter att på egen hand och i eget tempo ta dig runt på ön. Väljer du att vika av från motorvägen till förmån för de mindre vägarna får du räkna med ett bitvis väldigt ojämnt vägunderlag och ibland tar dessa vägar dig längs branta bergväggar.

  Ett annat alternativ kan vara att åka buss då även bussar går runt större delen av ön.

  Sevärdheter
  Jardin Botanico i Puerto de la Cruz: Världens äldsta botaniska trädgård är ett måste att besöka när man är på ön.

  La Gomera: En av de andra Kanarieöarna som ligger på perfekt avstånd för en båtutflykt. Den lilla gröna grannön kan du läsa mer om här: La Gomera.

  La Orotava: Av många ansedd som Kanarieöarnas vackraste stad.

  Masca: En liten apelsinby belägen i Teneriffas nordvästra hörn. Inte fören 1991 då en smal slingrande väg byggdes till byn kunde man ta sig dit utan flera dagars vandring till fots. Trotts att det kommer massor av andra turister till byn varje dag så är den utan tvekan värd ett besök.

  Parque Nacional de las Canadas del Teide: Spaniens högsta berg, eller en vulkan som det faktiskt är. Du som vill kan klättra upp men om du är mer bekväm av dig så åker du nog upp i stället. En mäktig utsikt utlovas.

  Santa Cruz de Teneriffe: Öns huvudstad erbjuder allt från förstaklassig shopping till lummiga avenyer och ett elegant kaféliv. Ett besök i stans nya konserthus kan även det vara motiverat.

  Shopping
  Marknader värda att besöka finns i Santa Cruz, Los Christianos och i Playa de las Americas. På ön har det broderats sedan 1700-talet och broderiskolor har försäljning i både Santa Cruz och Puerto de la Cruz.

  På ön tillverkas både eget vin och rom. Vina Norte anses vara ett av öns bästa viner. Även Cobana, öns bananlikör väljer många att köpa med hem.

  Stränder
  El Médano: Ett paradis för windsurfare vilket bekräftas av att stranden är med på listan över världens tio bästa stränder för windsurfing. Sandstranden är dock ganska liten och El Médano kan inte ses som särskilt barnvänlig.

  Los Cristianos: Populär bland barnfamiljer, gott om hotell, affärer och barer.

  Playa de la Tejita: Här är nakenbad tillåtet.

  Playa de las Teresitas: En barnvänlig strand med många fiskrestauranger och sand importerad från Sahara.

  Playa Las Arenas vid Buenavista Norte: På den här stranden möts du av Atlantens vågor som ibland kan dundra in rätt hårt mot land. Vill du ha det lite lugnare så kan du bada i de små polerna som finns bland lavaklädda klippor.